Login SSO Single-Sign-On Kementerian Pendidikan Malaysia KPM

login-sso-single-sign-on-kpm

SSO Single Sign On merupakakan satu langkah pihak Kementerian Pendidikan Malaysia KPM bagi memudahkan guru untuk log masuk ke modul-modul pengurusan seperti APDM, SAPS dan EMIS.

Login SSO

Daftar Akaun Single Sign On SSO KPM

Single sign-on (SSO) ialah satu ciri kawalan akses untuk pelbagai sistem yang berkaitan tetapi tidak bergantung di antara satu sama lain. Dengan ciri ini, seorang pengguna hanya perlu log masuk sekali sahaja untuk mengakses semua sistem yang dibenarkan akses tanpa perlu log masuk secara berasingan untuk setiap sistem. Pengguna boleh mendaftar akaun baru SSO di laman-laman utama seperti di Emis , eoperasi atau APDM.

Tonton Video Tutorial Panduan Pendaftaran Akaun SSO KPM

Terima kasih kepada Cikgu Johalizan Ali yang telah menyiapkan video tutorial panduan mendaftar SSO ini. Walaupun video ini dikongsikan oleh beliau bertujuan untuk menjadi panduan kepada guru-guru SK Batu Tujuh Tapah Perak, namun perkongsian di youtube ini menjadikan semua guru boleh turut sama menontonnya.

Jadi, diharap semua guru tidak lagi mengalami masalah bagi membuat pendaftaran akaun Single Sign-On ini. Apa yang penting, sila ingat apa log masuk anda dan kata laluan SSO yang akan anda daftar.

Tidak ada guna jika kita gunakan SSO untuk kegunaan login website lain tetapi kita lupa apa kata laluan SSO kita. Ini menjadikan urusan lebih payah dan rumit. Jadi, catatlah dimana-mana katalaluan dan log masuk ini dan ingatlah dengan betul sama seperti kita mengingati no pin kad bank kita.

Maklumat Penting bagi Penggunaan SSO

a) Pengguna boleh mendaftar masuk melalui eOperasi, eMIS dan APDM.

b) SSO sesuai digunakan menggunakan browser Google Chrome, Mozilla Firefox atau Internet Explorer versi 10 dan resolusi skrin 1024 x 768 pixels.

c) Mohon pastikan pengguna log out (log keluar) dari modul-modul setelah masuk ke modul-modul tersebut (terutama menggunakan PC atau komputer yang dikongsi dengan orang lain).

d) Mohon juga log out (log keluar) dari laman utama sps (sso) setelah menggunakan perkhidmatan ini. (terutama menggunakan PC atau komputer yang dikongsi dengan orang lain).

Permohonan mendapatkan akses ke sistem yang diperlukan

1. Pengguna di sekolah perlu berhubung dengan admin sistem berkenaan untuk mendapatkan akses. Senarai admin bagi sistem terlibat adalah seperti berikut.

sso single sign on

FAQ Frequent Ask Questions Bagi SSO

1. Adakah pengguna masih boleh mengakses sistem yang terlibat dengan SSO melalui URL asal ( laman utama) mereka?

Jawapan : Ya, pengguna masih boleh mengakses sistem yang terlibat dengan menggunakan URL asal. Walau bagaimanapun, mereka tidak dapat menikmati semua kemudahan yang disediakan dalam SSO sekiranya mereka menggunakan URL tersebut.

2. Adakah pengguna boleh mengakses lebih daripada satu sistem pada masa yang sama tanpa melalui laman SSO KPM?

Jawapan : Ya, tetapi pengguna perlu memasukkan sekali lagi ID pengguna dan password untuk log masuk ke sistem kedua dan seterusnya. Ciri SSO tidak boleh digunakan sekiranya pengguna tidak menggunakan laman SSO KPM untuk mengakses sistem berlainan pada masa yang sama.

3. Adakah SSO boleh digunakan oleh pengguna luar KPM yang mempunyai akses ke sesuatu sistem?

Jawapan : Tidak. Pada masa kini, penggunaan SSO hanya terhad kepada pengguna KPM yang berdaftar dengan menggunakan No KP dalam sistem dan sistem yang terlibat sahaja.

4. Bagaimanakah pengguna luar seperti ibu bapa dan wakil badan berkanun dapat mengakses sistem terlibat?

Jawapan : Pengguna luar KPM boleh mengakses sistem melalui laman utama atau URL asal sistem tersebut.

5. Adakah SSO akan terus dibangunkan untuk sistem KPM lain?

Jawapan : Ya. KPM akan membangunkan ciri SSO untuk sistem lain yang akan dikenalpasti dan makluman berkenaan perkara ini akan dibuat melalui laman SPS dari semasa ke semasa.

6. Apakah pelan tindakan KPM untuk penambahbaikan SSO?

Jawapan : KPM akan memantau isu dan masalah yang dilaporkan sepanjang tempoh pelaksanaan versi beta dan membuat penambahbaikan mengikut keperluan dari semasa ke semasa.

7. Bagaimanakah pengguna boleh berhubung dengan KPM sekiranya pengguna ingin membuat aduan atau pertanyaan berkenaan penggunaan SSO?

Jawapan : Sila rujuk ke bahagian Helpdesk SSO di mukasurat 13.