Login PAJSK Pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan & Kokurikulum

PAJSK

PAJSK ialah website khas untuk pentaksiran, dan bukan data murid semata-mata. Ianya mempunya 3 komponen asas penilaian. 3 modul penilaian PAJSK ialah Ujian SEGAK & BMI, Kokurikulum, dan akhir sekali Ekstra Kurikulum. Untuk pengetahuan semua, PAJSK ini adalah pentaksiran yang perlu di duduki atau diambil oleh semua murid sekolah rendah dan menengah.

Login PAJSK

3 Komponen Utama yang di Taksir di dalam PAJSK

3 komponen pajskSEGAK & BMI

Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan (SEGAK) berfungsi untuk mengukur tahap kecergasan. Ianya diukur melalui modul khas SEGAK dimana antara data yang dikira ialah termasuklah aktiviti-aktiviti berikut :

senarai aktiviti dan kebaikan segak

BMI atau Body Mass Index berfungsi untuk merekodkan ketinggian dan berat badan individu yang kemudian dikira menggunakan formula tertentu. Hasilnya, akan keluar keputusan BMI sama ada berat badan individu tersebut sesuai atau tidak dengan ketinggian. Ianya sama ada kurang berat badan, berat badan normal, atau terlebit berat badan.

rumus cara kira bmi badan

Kaedah mengumpul data bagi ketinggi pula hendaklah dilakukan dengan tepat. Kadang-kadang ada ramai yang terlupa atau mungkin tidak tahu tentang perkara ini. Sedangkan kaedah yang betul adalah sangat penting dan kritikal bagi mengukur tinggi badan. Oleh sebab itu disini sekali lagi ditekankan kaedah betul untuk mengukut ketinggian badan. Sila lihat gambar dibawah.

cara ukur tinggi badan dengan betul

KOKURIKULUM

Penekanan kokurikulum di dalam PAJSK sangat besar sebenarnya. Selepas ini akan diberitahu secara details mengenai pengiraan markah PAJSK dimana terbukti kokurikulum memainkan peranan pentingnya. Sebelum itu, mari kita lihat dahulu apakah 3 sub komponen yang ada didalam komponen kokurikulum ini.

  • Sukan dan Permainan

Penyertaan, penglibatan dan pencapaian Sukan dan Permainan di perigkat sekolah, daerah, negeri, kebangsaan dan antarabangsa.

  • Kelab dan Persatuan

Penyertaan, penglibatan dan pencapaian Kelab dan Persatuan di peringkat sekolah, daerah, negeri, kebangsaan dan antarabangsa.

  • Badan Uniform

Penyertaan, penglibatan dan pencapaian Unit Uniform di peringkat sekolah, daerah, negeri, kebangsaan dan antarabangsa.

EKSTRA KURIKULUM

Komponen terakhir sekali ialah ekstra kurikulum. Penyertaan dan penglibatan secara sukarela di sekolah atau di luar sekolah sama ada di dalam negara atau luar negara.

Permakahan PAJSK dan Contoh Pengiraan Markah Sukan & Kokurikulum

permakahan pajsk dan contoh cara kira markah sukan dan kokurikulum

Seperti yang dapat dilihat, pengiraan markah PAJSK adalah sangat besar di dalam bahagian kokurikulum. Hal ini kerana pada SEGAK dan BMI tidak dikira menggunakan markah tetapi hanya melibatkan pelaporan. Dari pelaporan itu jelas akan dapat diketahui bagaimana fizikal individu tersebut kerana adanya pelaporan mengenai data seperti tinggi, berat badan dan paling penting BMI.

Mari kita lihat contoh pengiraan markah kokurikulum yang paling tepat.

cara pengiraan markah pajsk komponen sukan dan kokurikulum

Seperti yang sudah diketahui ramai, markah PAJSK murid begitu penting. Hal ini kerana markah PAJSK ini memberi kredit 10% untuk murid masuk ke IPTA. Tak nampak lagi? Tak apa mari kita lihat contoh ini agar timbul kesedaran betapa pentingnya PAJSK ini terutamanya penglibatan kokurikulum.

  1. Muhammad Mustaqim Bin Ahmad Zahidi
  • Keputusan SPM 7A+ 2A
  • Memohon UPU Online Program Asasi Perubatan di UIA
  • Cemerlang PAJSK dengan markah 9.5%

2. Tengku Halbert Bin Tengku Haris

  • Keputusan SPM 7A+ 2A
  • Memohon UPU Online Program Asasi Perubatan di UIA
  • Keputusan PAJSK hanya membawa markah 4.5%

Rasanya dah nampak bukan? Katakan jika pada tahun ini penempatan ke IPTA sangat hebat saingannya kerana ramai yang cemerlang dalam SPM lalu maka hanya tinggal 1 sahaja penempatan di UIA untuk program asasi perubatan. Anda rasa siapa yang akan terpilih?

Sudah semestinya anda ada jawapannya.

Ibubapa Perlu Sedar Betapa Pentingnya Kokurikulum dan PAJSK

Rasanya melalui contoh dan pengiraan markah yang ditunjukkan diatas telah mampu membuka mata ramai masyarakat terutama ibubapa yang agak ketinggalan dalam perkembangan semasa pendidikan negara.

Tidak mustahil dan tidak pelik sebenarnya jika ibubapa menghalang anak-anak mereka dari aktif bersukan atau aktif dalam bidang kokurikulum. Hal ini kerana ianya adalah kefahaman mereka tentang dunia pendidikan yang telah mereka lalui tidak lama dahulu. Namun, semua sudah berubah.

Ibu bapa perlu sedar bahawa kerajaan ingin melahirkan individu yang hebat dan cemerlang di dalam kurikulum dan kokurikulum. Ianya perlulah selari. Kita tidak mahu melahirkan doktor yang bijak tetapi gagal dalam komunikasi dan hubungan sosial. Apa yang diinginkan ialah melahirkan individu cemerlang JERIS iaitu Jasmani, Emosi, Rohani, Intelik dan Sahsiah. Diharap perkongsian ini dapat membuka mata ibubapa tentang pentingnya kokurikulum dalam modul PAJSK ini disekolah kepada anak-anak mereka.

Info Pemakaian Yang Sesuai Semasa Melakukan Aktiviti Sukan

Sebenarnya info atau ilmu ini bukanlah sesuatu yang baru. Di sekolah pastinya guru-guru sudah sedia maklum tetapi mungkin ada ibubapa yang masih belum faham. Oleh sebab itu, penjelasan yang rasional adalah sangat penting supaya semua pihak tahu kepentingan alatan dan pakaian yang betul semasa melakukan aktiviti bersukan. Baiklah mari kita pergi satu persatu.

1. Topi

Apabila kita bersenam, seelok-eloknya kita memakai topi untuk melindungi diri dari cahaya matahari. Topi yang sesuai ialah topi yang ringan dan berlubang-lubang agar haba dapat dikeluarkan dengan mudah.

2. Baju

Baju yang sesuai ialah baju yang dibuat dari bahan sintetik. Bahan sintetik ini biasanya didapati di kedai-kedai berjenama. Baju yang tidak sesuai ialah baju yang dibuat daripada bahan kapas. Hal ini kerana baju dari kapas menyebabkan peluh diserap oleh baju tetapi lambat kering. Ini menyebabkan kita bersenam dalam keadaan baju yang basah dan tidak selesa. Selain itu, pemakaian baju yang berwarna cerah seperti putih adalah sangat sesuai kerana dapat mengurangkan proses penyerapan haba. Hal ini kerana warna putih adalah pemantul haba yang baik dan bukan penyerab haba yang bagus. Jika tidak percaya, cuba bandingkan pemakaian warna putih dengan hitam pasti anda akan dapat rasai perbezaanya.

3. Seluar

Pakai seluar yang selesa dan longgar. Seluar yang dibuat dari bahan sintetik dan lycra adalah sangat sesuai kerana ianya selesa dan tidak menyerap peluh tetapi mempunyai pengudaraan yang bagus.

4. Kasut

Kasut ialah satu alatan yang sangat penting. Kasut sukan yang sesuai ialah kasut yang bertapak tebal. Kasut ini yang seelok-eloknya ialah yang fleksibel. Kasut sukan yang mempunyai tapak nipis adalah tidak sesuai untuk berjoging kerana ianya tidak dapat menyerap hentakan dengan bagus. Ini boleh menyebabkan kaki anda tercedera semasa bersukan atau berjogging.

5. Stokin

Pemakaian stokin adalah sangat kritikan. Memakai kasut sahaja bukan bermaksud anda sudah selesai melindungin kaki anda dari tercedera. Stokin yang sesuai iaitu menyerap peluh dan selesa dapat mengelakkan kaki anda dari melecet semasa melakukan aktiviti-aktiviti sukan.

Untuk lebih memahami dan meyakinkan anda semua, cuba tonton sendiri video ini iaitu penerangan mengenai pemakaian yang sesuai adalah penting untuk bersukan.

Penutup

Kesimpulannya pada hari ini boleh dikatakan semua ibubapa dan murid perlu cakna kepentingan sukan dalam akademik. PAJSK bukan sahaja bertujuan untuk melihat murid mana yang serba boleh dan aktif di sekolah, tetapi ianya merupakan satu usaha yang tersirat untuk melihat generasi muda yang mementingkan kesihatan badan.