Login myTNB online Bagi Pembayaran Bil Elektrik

login mytnb tenaga nasional berhad

MyTNB  ialah kemudahan yang disediakan oleh TNB untuk memudahkan pengguna membuat pelbagai kemudahan seperti semakan dan pebayaran bil. Hal ini memudahkan pengguna kerana tidak perlu lagi keluar untuk membayar bil. Masalah bil tiada atau hilang juga dapat diselesaikan.

LOGIN MyTNB

Pengenalan MyTNB

Bermula 21 Julai 2016, TNB telah menaik taraf sistem pengebilan bagi 8.5 juta pelanggannya di seluruh Semenanjung Malaysia menerusi inisiatif baharu iaitu myTNB Portal. Berikutan peralihan kepada perkhidmatan baharu ini, TNB sedar akan kesan isu pengebilan kepada sebahagian pelanggannya. Ini termasuklah sesetengah pelanggan yang belum menerima bil elektrik mereka bagi bulan Julai, Ogos dan September 2016.

Sebahagian pelanggan lain pula mungkin telah menerima bil anggaran yang dikira berdasarkan purata penggunaan tenaga elektrik pelanggan sepanjang enam bulan yang lalu. TNB melahirkan rasa kesal atas semua kesulitan ini dan kami sedang mengambil langkah-langkah segera bagi menangani kesukaran pelanggan yang sangat kami hargai. TNB komited untuk memastikan bahawa isu ini akan selesai menjelang akhir November 2016.

Sebagai sebuah syarikat utiliti dengan pengalaman selama 67 tahun, lembaga pengarah dan pengurusan TNB kekal komited dalam memastikan perkhidmatan pelanggan terus berada pada tahap yang terbaik sepanjang masa.

Senarai Perkhidmatan Online myTNB

Berikut adalah perkhidmatan yang disediakan oleh portal myTNB:

 1. Akses kepada maklumat untuk setiap akaun TNB yang didaftarkan. Ia membolehkan anda membuat semakan ke atas maklumat-maklumat seperti bil elektrik semasa, trend penggunaan tenaga elektrik dan sejarah bacaan meter.
 2. Pembayaran bil elektrik semasa.
 3. Permohonan secara online seperti permohonan bekalan elektrik, pertukaran nama pengguna, permohonan membaca sendiri meter dan penutupan akaun.

Untuk pengetahuan semua myTNB juga boleh dimuat turun di android dan ios. Hal ini lagi memudahkan pengguna kerana boleh buka pada bila-bila masa.

Sistem Baharu Pengebilan TNB

 1. Nombor Akaun Bil Baharu

Dengan sistem baharu ini nombor akaun pelanggan telah ditukar daripada 14 digit kepada 12 digit secara automatik, walaubagaimanapun pembayaran bil masih boleh dibuat menggunakan nombor akaun lama. Jumlah pembayaran yang dibuat menggunakan mana-mana nombor akaun akan tertera dalam bil bulanan pelanggan yang berikutnya.

2. Bil Anggaran

Sebahagian pelanggan TNB mungkin telah menerima bil anggaran (Estimated Bill) bagi bulan Julai, Ogos dan September 2016. Bil Anggaran akan dikeluarkan apabila meter pelanggan tidak dapat dibaca oleh pembaca meter TNB dalam tempoh kitaran bacaan bil biasa, iaitu 30 hari. Amaun yang dinyatakan pada bil anggaran dikira berdasarkan purata penggunaan tenaga elektrik pelanggan sepanjang enam bulan yang lalu. Untuk maklumat lanjut tentang pengiraan bil anggaran, sila klik di sini.

3. Pembayaran Bil

Pelanggan yang masih belum menerima bil mereka bagi bulan Julai, Ogos dan September 2016 atau pelanggan yang telah menerima bil anggaran boleh membuat pembayaran menggunakan jumlah yang tercatat pada bil terakhir yang diterima. Pelanggan boleh mengunjungi Kedai Tenaga terdekat atau outlet pembayaran yang sah dengan membawa salinan bil akhir untuk membuat pembayaran.

4. Pembayaran Lewat

Pelanggan yang masih belum menerima bil mereka bagi bulan Julai, Ogos dan September 2016 atau pelanggan yang telah menerima bil anggaran tidak akan dikenakan denda disebabkan kelewatan pembayaran. Sebarang tunggakan atau lebihan bayaran bagi bulan Julai, Ogos dan September 2016 akan tertera dalam bil yang berikutnya.

5. Pembayaran Dalam Talian (Online)

TNB menggalakkan pelanggan untuk membuat semakan dan mengemaskini dengan bank masing-masing berkaitan arahan pembayaran dalam talian untuk bil TNB.

6. Tiada Pemotongan Bekalan Elektrik

TNB memberi jaminan kepada pelanggan yang tidak menerima bil, bahawa bekalan elektrik mereka tidak akan dipotong jika lewat membuat pembayaran dalam tempoh peralihan ini.

Soalan Lazim Bayaran Bil

Isu Pengebilan

1. Mengapakah saya masih belum menerima bil Julai, Ogos dan September?
TNB sedang dalam proses menaiktaraf sistem pengebilan. TNB peka dan prihatin bahawa terdapat sebilangan pelanggan yang masih belum menerima bil bagi Julai, Ogos dan September.

Pelanggan yang masih belum menerima bil Julai, Ogos dan September akan menerima bil melalui e-mel atau serahan tangan daripada pembaca meter TNB. Di samping itu, pelanggan juga boleh mendapatkan salinan bil mereka dengan cara-cara berikut:

 • Layari www.mytnb.com.my
 • Kunjungi Kedai Tenaga yang terdekat
 • Hubungi talian bebas tol TNB Careline 1300 88 5454

2. Saya masih belum menerima bil Julai, Ogos dan September. Adakah bekalan elektrik saya akan dipotong?
TNB memberi jaminan kepada pelanggan yang masih belum menerima bil Julai, Ogos dan September bahawa bekalan elektrik mereka tidak akan dipotong.

3. Mengapakah saya menerima Bil Anggaran?
Bil Anggaran dikeluarkan apabila meter pelanggan tidak dibaca oleh pembaca meter TNB semasa kitaran bacaan bil biasa, iaitu 30 hari.

4. Mengapakah saya menerima Bil Anggaran untuk 3 bulan dalam satu bil tunggal?
Bil anggaran ini dikeluarkan kesan daripada penangguhan penerimaan bil di kalangan sebahagian pelanggan dalam tempoh naik taraf/penstabilan sistem pengebilan TNB bagi bulan Julai, Ogos dan September 2016. TNB kini berupaya mengeluarkan bil anggaran kepada pelanggan terjejas dalam tempoh tersebut.

5. Adakah saya akan menerima bil untuk lebih sebulan kali kedua dalam bil yang akan datang?
Tidak Pelanggan akan menerima bil masing-masing mengikut kitaran biasa 30 hari mulai November 2016.

6. Saya tidak mampu membayar bil untuk tempoh 3 bulan sekali gus. Apakah yang perlu saya lakukan?
Pelanggan yang telah menerima bil anggaran untuk tempoh 3 bulan boleh membuat bayaran dalam bentuk ansuran. Untuk maklumat lanjut, sila lihat bahagian Pembayaran Ansuran yang terdapat dalam Soalan Lazim ini atau anda boleh mengunjungi Kedai Tenaga yang terdekat untuk berbincang tentang pelan pembayaran ansuran dengan wakil Perkhidmatan Pelanggan kami.

7. Saya tidak menerima sebarang bil bagi bulan Julai, Ogos dan September 2016. Apakah yang perlu saya lakukan?
TNB kini dalam proses mengeluar dan menyerahkan bil ini kepada pelanggan secara berperingkat. Jika anda ingin melihat atau mendapatkan bil dengan segera, anda boleh:

 • Melihat bil secara dalam talian di Portal Layan Diri TNB;
 • Mengunjungi Kedai Tenaga terdekat untuk mendapatkan salinan bil; atau
 • Menghubungi talian TNB CareLine bebas tol di 1300 88 5454 atau hantarkan e-mel anda kepada billing[at]tnb.com.my

Bayaran Bil

1. Saya masih belum menerima bil Julai, Ogos dan September. Bagaimanakah caranya untuk saya membayar caj bagi Julai, Ogos dan September tanpa bil?
Pelanggan yang masih belum menerima bil Julai, Ogos dan September 2016 boleh membayar jumlah yang sama tercatat dalam bil terakhir mereka. Pembayaran boleh dibuat di Kedai Tenaga terdekat atau mana-mana saluran pembayaran yang sah, menggunakan bil terakhir diterima.

2. Saya masih belum menerima apa-apa bil! Bagaimanakah saya hendak membuat pembayaran bil tersebut?
Pelanggan yang masih belum menerima bil Julai, Ogos dan September 2016 boleh membayar jumlah yang sama tercatat dalam bil terakhir mereka.

3. Saya telah menerima Bil Anggaran Julai, Ogos dan September yang lebih tinggi cajnya berbanding dengan bil bulanan biasa. Adakah saya perlu membayar jumlah yang dinyatakan dalam Bil Anggaran tersebut?
Pelanggan yang telah menerima Bil Anggaran Julai, Ogos dan September 2016 boleh membuat pembayaran mengunakan jumlah yang sama seperti yang tercatat pada bil terakhir yang diterima.

4. Bagaimanakah untuk saya memastikan bahawa jumlah bayaran yang telah dibuat bagi Julai, Ogos dan September adalah betul walaupun tanpa menggunakan bil?
Sebarang lebihan bayaran atau tunggakan akan diselaraskan dan dipaparkan pada bil berikutnya.

5. Adakah saya akan dikenakan bayaran penalti disebabkan kelewatan pembayaran?
Tidak, pelanggan tidak akan dikenakan sebarang bayaran penalti disebabkan kelewatan pembayaran bil Julai, Ogos dan September.

Nombor Akaun Bil Baharu

1. Mengapakah nombor akaun bil saya berubah daripada 14 digit kepada 12 digit?
Penaiktarafan sistem pengebilan TNB telah menyebabkan perubahan pada nombor akaun pelanggan daripada 14 digit kepada 12 digit secara automatik, walaubagaimanapun pembayaran bil masih boleh dibuat menggunakan nombor akaun lama. Jumlah pembayaran yang dibuat menggunakan mana-mana nombor akaun dipaparkan pada bil berikutnya

2. Bolehkah saya meneruskan pembayaran menggunakan nombor akaun lama?
Boleh, bayaran yang dibuat menggunakan nombor akaun lama masih diterima oleh sistem pengebilan baharu dan akan dipaparkan pada bil berikutnya.

3. Adakah kredit daripada akaun lama akan dibawa ke akaun baru?
Ya, sebarang baki kredit yang terdapat di dalam akaun lama anda tetap kekal dan akan dibawa ke akaun baharu kerana TNB telah mengambil langkah-langkah keselamatan yang rapi semasa penaiktarafan sistem bagi memastikan tiada keciciran berlaku.
Jika baki kredit tidak ditunjukkan dalam akaun baharu anda, sila hubungi TNB careline 1300 88 5454 untuk bantuan lanjut.

4. Saya membayar bil TNB melalui “Autopay / Direct Debit”. Adakah saya perlu mendaftarkan semula nombor akaun baharu saya?
Tidak perlu.

5. Saya ingin membayar bil di Kedai Tenaga. Adakah saya perlu memaklumkan tentang nombor akaun baharu saya?
Tidak perlu. Pembayaran bil di mana-mana Kedai Tenaga akan diselaraskan secara automatik oleh sistem pengebilan yang telah dinaiktaraf.

6. Adakah saya perlu mengemaskini “Favourite Bill Payment” di akaun perbankan Internet saya?
Pelanggan digalakkan mengemaskini nombor akaun baharu dalam ‘favourite payee’ di akaun perbankan Internet masing-masing.

Pelan Pembayaran Ansuran

1. Saya telah menerima Bil Anggaran untuk tiga bulan. Bagaimanakah untuk memohon pelan pembayaran ansuran?
Pelanggan perlu berkunjung ke Kedai Tenaga terdekat dan memohon pelan pembayaran ansuran secara rasmi.

2. Apakah proses untuk memohon pelan pembayaran ansuran?

 • Isi dan lengkapkan borang permohonan untuk pelan pembayaran ansuran
 • Sahkan akaun anda dengan satu salinan Bil Anggaran
 • Pastikan jumlah bayaran ansuran anda dengan kaki tangan Kedai Tenaga kami

3. Apakah tempoh maksimum bagi pelan pembayaran ansuran?
Bayaran ansuran dibenarkan untuk maksimum tiga bulan.

4. Saya menerima Bil Anggaran untuk satu bulan sahaja. Adakah saya layak untuk pelan pembayaran ansuran?
Hanya pelanggan yang menerima Bil Anggaran untuk dua bulan atau lebih sahaja layak untuk memohon pelan pembayaran ansuran.

Pelanggan yang tidak menerima Bil Anggaran, tetapi berhasrat untuk memohon pelan pembayaran ansuran tertakluk kepada Garis Panduan Kewangan TNB sedia ada.

Cara Daftar Akaun myTNB

 

Video diatas menerangkan bagaimana cara anda untuk mendaftar dalam portal myTNB. Semoga membantu dan bermanfaat. Jadi, anda boleh mendaftar dan menggunakan kemudahan ini.

myTNB Membantu Anda Memantau Bil Elektrik

myTNB membolehkan pengguna memantau bil elektrik mereka, dan mengetahui jumlah pembayaran yang perlu dibayar. Menggunakan aplikasi yang sama juga, ia membolehkan pengguna untuk mengetahui lokasi Pusat Khidmat Pelanggan terdekat.

Namun, dari segi kekurangan pula adalah dimana untuk melihat bil elektrik bulanan, pengguna perlulah terlebih dahulu menghubungkan ia menggunakan nombor akaun pemilik dan memerlukan nombor kad pengenalan pemilik yang mungkin agak sukar sekiranya bukan milik anda.