Login MAID Online di Jabatan Imigresen Malaysia

Login-Sistem-MAID-Online

MAID Online oleh Jabatan Imigresen Malaysia ialah portal rasmi bagi menyebarkan maklumat kepada orang awam. Secara spesifiknya, MAID Online ini dapat membantu anda untuk proses Permohonan Pembantu Rumah Asing Online. Pelbagai maklumat yang boleh anda perolehi dengan memasuki laman portal ini. Antaranya ialah maklumat pasport, perkhidtan utama dan banyak lagi. Anda juga akand dapat melihat informasi terkini di dalam portal Imigresen.

MAID Online Imigresen

Perkhidmatan Utama Imigresen, Visi, Misi dan Fungsi

Jabatan Imigresen Malaysia merupakan salah satu agensi di bawah Kementerian Dalam Negeri. Ia menyediakan perkhidmatan kepada warganegara Malaysia, Penduduk Tetap dan Warganegara Asing yang berkunjung ke Malaysia. Ibu pejabat pertama Jabatan Imigresen Malaysia terletak Pulau Pinang dan ditubuhkan pada tahun 1947.

Ibu pejabat Imigresen dipindahkan beberapa kali dalam kawasan Kuala Lumpur sehingga pada bulan September 2004, di mana ia dipindahkan ke Wilayah Persekutuan Putrajaya. Perpindahan ini dilakukan secara berperingkat sebagai langkah untuk memastikan proses kerja dapat dijalankan dengan sempurna.

Visi

“PENERAJU PERKHIDMATAN IMIGRESEN”

Misi

“Meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan selaras dengan pembangunan ekonomi dan keselamatan negara dengan penuh integeriti”

Fungsi

  • Mengeluarkan Pasport dan Dokumen Perjalanan kepada warganegara dan penduduk tetap
  • Mengeluarkan Visa,Pas dan Permit kepada warganegara asing yang memasuki Malaysia
  • Mengawalselia pergerakan keluar / masuk orang di pintu-pintu masuk yang diwartakan
  • Menguatkuasa Akta / Peraturan Imigresen dan Akta Pasport.
  • Memberi perkhimatan sokongan yang berkualiti dan efisien kepada pelanggan Jabatan.

Perkhidmatan Pasport

1. Pengenalan

Pasport ertinya Dokumen Perjalanan yang sah yang telah dikeluarkan oleh Kerajaan kepada warganegara bagi maksud perjalanan ke negara-negara yang dibenarkan kecuali mendapat kelulusan khas bagi negara terlarang. Pasport adalah hak milik Kerajaan Malaysia dan boleh ditarik balik pada bila-bila masa.

2. Pasport Malaysia versi ICAO

e-Pasport Malaysia Versi International Civil Aviation Organization (ICAO) telah dilancarkan oleh Menteri Dalam Negeri Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein pada 2 Februari 2010 .

ICAO adalah agensi khas yang ditubuhkan pada 1947 di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berpangkalan di Montreal, Canada. ICAO diberi mandat oleh PBB untuk mewujudkan dan menetapkan piawaian dan spesifikasi Pasport Antarabangsa yang perlu dipatuhi oleh negara anggotanya.

Piawaian ICAO merujuk kepada spesifikasi dan standard piawaian Dokumen Perjalanan bagi tujuan mengawal pergerakan keluar/masuk di sempadan negara. e-Pasport Malaysia Versi International Civil Aviation Organization (ICAO) telah dilancarkan oleh Menteri Dalam Negeri Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein pada 2 Februari 2010 .

ICAO adalah agensi khas yang ditubuhkan pada 1947 di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berpangkalan di Montreal, Canada. ICAO diberi mandat oleh PBB untuk mewujudkan dan menetapkan piawaian dan spesifikasi Pasport Antarabangsa yang perlu dipatuhi oleh negara anggotanya. Piawaian ICAO merujuk kepada spesifikasi dan standard piawaian Dokumen Perjalanan bagi tujuan mengawal pergerakan keluar/masuk di sempadan negara.

i) Piawaian Pasport ICAO yang ditetapkan dan perlu dipatuhi adalah seperti:

a) Struktur susun data – peningkatan ruang untuk pengisian data
Format biometrik – perubahan dari sistem persendirian (propriety) kepada sistem terbuka (open)
b) Imej – peningkatan resolusi yang lebih tinggi untuk pengecaman wajah dengan lebih tepat
c) Pengesahan dokumen – Peralihan dari Secured Access Module (SAM) kepada Public Key Infrastructure (PKI) – data yang terkandung dalam cip elektronik boleh dibaca oleh negara-negara lain.

ii) Rekabentuk baru Pasport Malaysia versi ICAO adalah :-

a) Mengandungi 48 mukasurat
b) Maklumat pemegang di mukasurat 2.
c) Ruangan tandatangan di mukasurat 3.
d) Makluman untuk pemegang di mukasurat 47
e) Setiap mukasurat visa mempunyai imej bangunan/landmark Malaysia

iii) Pelaksanaan e-pasport versi ICAO ini adalah penting bagi meningkatkan ciri-ciri keselamatan, kecekapan operasi dan keberkesanan sistem e-pasport secara menyeluruh.

a) Selain itu, keperluan untuk beralih dari e-pasport semasa kepada e-pasport versi ICAO didasari oleh beberapa sebab. Antaranya ialah : -Meningkatkan integriti dokumen perjalanan;
b) Keseragaman dokumen perjalanan di antara negara-negara anggota ICAO
c) Mengekang dan mencegah gejala pemalsuan pasport Malaysia.
d) Menghalang kes-kes kecurian serta melindungi identiti rakyat Malaysia (cip tidak boleh dipalsukan);
e) Memperkasakan kawalan keselamatan pintu-pintu masuk negara dimana fokus menyaring pengembara berisiko tinggi;
f) Memberikan fasilitasi kepada pengembara tulen.

Pelaksanaan e-pasport versi ICAO ini membolehkan rakyat menikmati faedah sistem penyampaian perkhidmatan yang lebih efisen, keselesaan pergerakan rakyat Malaysia di pintu-pintu masuk antarabangsa melalui dokumen yang mempunyai keupayaan ‘interperobality’/’saling kendali’ di mana ketulenan atau kesahihan maklumat pemegang pasport dengan dokumen perjalanan boleh disahkan; dan menikmati kemudahan e-servis dan pintu pemeriksaan automatik (autogate) yang disediakan oleh negara-negara anggota ICAO di seluruh dunia kelak (untuk negara-negara yang menyediakan fasiliti tersebut).

Perkhidmatan Visa

Jenis-jenis Visa

Terdapat tiga jenis visa yang dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia kepada warganegara asing.

1) Visa Sekali Masuk

Dikeluarkan kepada warganegara asing yang memerlukan visa untuk masuk ke Malaysia bagi tujuan sosial atau perniagaan. Biasanya berlaku untuk sekali masuk bagi tempoh tidak melebihi tiga(3) bulan dari tarikh dikeluarkan.

2) Visa Beberapa Kali Masuk

a) Dikeluarkan kepada warganegara asing yang memerlukan visa untuk masuk ke Malaysia bagi tujuan perniagaan atau urusan-urusan Kerajaan. Biasanya berlaku untuk tiga(3) hingga dua belas (12) bulan dari tarikh dikeluarkan.
b) Warganegara India dan China yang ingin memasuki Malaysia bagi tujuan Lawatan Sosial layak untuk memohon Visa Beberapa Kali Masuk.
c) Tempoh sahlaku Visa Beberapa Kali Masuk adalah satu (1) tahun. Setiap kemasukan adalah untuk 30 hari sahaja dan lanjutan tempoh tinggal tidak dibenarkan.
d) Syarat-syarat bagi Visa Beberapa Kali Masuk adalah:
– Pemohon perlu menunjukkan bukti kewangan yang mencukupi semasa tinggal di Malaysia
– Mempunyai tiket balik yang telah disahkan.
– Lawatan secara berkumpulan tidak layak memohon Visa Beberapa Kali Masuk.
– Bayaran bagi Visa Beberapa Kali Masuk ialah RM50.00 bagi Warganegara India dan RM30.00 bagi Warganegara China.

3) Visa Transit

Dikeluarkan kepada warganegara asing yang memerlukan visa untuk singgah sementara di Malaysia sebelum meneruskan penerbangan ke negara lain. Warganegara asing yang singgah sementara tanpa meninggalkan kawasan lapangan terbang untuk ke destinasi berikutnya dengan pesawat yang sama tidak memerlukan Visa Transit.

Aliran Proses Permohonan Pembantu Rumah Asing Secara Online di MAID Online

maid online

12 Soalan Lazim Mengenai Imigresen

1) Wujudkah kaunter khas bagi orang-orang Cacat?
Jabatan mempunyai kaunter khas buat orang tua, orang cacat anggota dan ibu-ibu mengandung. Bagi golongan istimewa (cacat anggota badan), beliau perlulah mendapatkan pengesahan dari Badan Kebajikan Masyarakat atau surat pengesahan daripada pakar perubatan Hospital Kerajaan.

2) Saya diberitahu Jabatan Imigresen tidak menerima gambar segera (instant) yang diambil di kedai-kedai gambar. Apakah kenyataan ini betul?
Ya, sebab dikhuatiri mutu gambar yang digunakan tidak menepati kehendak Jabatan.

3) Saya seorang warganegara Nigeria dan telah berkahwin dengan seorang warganegara Malaysia. Saya ingin bekerja dan menetap bersama isteri di Malaysia. Saya ingin mendapat kepastian samada terdapat kemudahan bagi golongan seperti saya dan syaratnya?
Boleh. Suami/isteri adalah dibenarkan bekerja tanpa perlu menukar Pas Lawatan Sosial jangka panjang kepada pas tanggungan dengan syarat mendapat kelulusan kebenaran bekerja dari Jabatan Imigresen Malaysia.

4) Ahli keluarga saya telah meninggal dunia dan memiliki Pasport Malaysia Antarabangsa. Bagaimanakah caranya untuk membatalkan pasport beliau?
Waris boleh mengemukakan surat permohonan untuk membatalkan pasport si mati . Kepilkan bersama sijil kematian asal dan sesalinan beserta pasport atau salinan (jika ada). ermohonan boleh dikemukakan di mana-mana pejabat Imigresen.

5) Saya ingin memohon pasport Malaysia tetapi dimaklumkan nama saya telah disenaraihitamkan dan permohonan ini tidak dapat diproses seterusnya saya tidak boleh ke luar negara . Apakah yang perlu saya lakukan?
Encik boleh mendapatkan maklumat daripada pegawai yang terima permohonan pasport tersebut sebab nama encik telah disenaraihitamkan oleh Jabatan Imigresen.

6) Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya saya kehilangan PMA semasa berada di luar negara?
Buat laporan polis di negara berkenaan dan rujuk kepada pihak Kedutaan Malaysia yang berdekatan untuk tindakan lanjut.

7) Saya mempunyai 2 orang anak. Bolehkah saya tambahkan kedua-dua butiran anak saya ke dalam PMA milik saya?
Sistem Pasport Malaysia (baru) tidak membenarkan tambahan butiran anak ke dalam pasport ibu atau ayah.

8) Saya kehilangan PMA, apakah tindakan yang perlu diambil? Apakah borang dan dokumen yang perlu saya lampirkan?
Buat laporan polis di Balai Polis berhampiran.

9) Saya seorang pesara dan berumur 60 tahun. Bolehkah saya mendapatkan kadar separuh harga bagi PMA?
Tidak boleh. Keputusan Kerajaan hanya membenarkan kanak-kanak di bawah umur 12 tahun dan pelajar-pelajar di bawah umur 21 tahun mendapatkan kadar separuh harga bagi pasport Malaysia.

10) Saya sekarang bekerja dan menetap di luar negara, bagaimana caranya untuk saya memperbaharui Pasport saya di sana.
Encik / cik boleh mengemukakan permohonan di Kedutaan Malaysia di negara berkenaan. Permohonan ini akan diproses di Ibu Pejabat Imigresen,Putrajaya, MALAYSIA dan mengambil masa selama 3 – 4 bulan dari tarikh permohonan di terima di Kedutaan Malaysia tersebut. Sekiranya encik / cik menetap atau berdekatan dengan 6 buah kedutaan yakni Singapura, London, New York, Hongkong,Canberrra dan Jakarta permohonan akan diproses terus di sana.

11) Saya sepatutnya menaiki penerbangan MH 107 ke Hong Kong pada jam 8.00 pagi tadi tetapi Pegawai Imigresen di KLIA telah menahan pasport saya. Apa perlu saya lakukan dan kenapa pasport saya ditahan?
Tuan mungkin telah melakukan kesalahan di bawah Akta Imigresen, diisytihar bangkrap atau terlibat di dalam kes jenayah. Tuan boleh hubungi Bahagian Keselamatan di Ibu Pejabat Imigresen, Kuala Lumpur. Tuan juga adalah dinasihatkan melakukan semakan status perjalanan melalui Laman Web Jabatan Imigresen Malaysia.

12) Berapa lama proses yang diambil bagi setiap permohonan pasport?
Sekiranya anda memohon di pejabat pengeluar dan penerima permohonan akan hanya mengambil masa selama 1 jam selepas bayaran dibuat. Walaubagaimanapun sekiranya encik / cik memohon di pejabat penerima permohonan akan diproses dalam masa 3 hari waktu bekerja.

Amanat Ketua Pengarah Imigresen

Ikuti Amanat Ketua Pengarah Imigresen 2018. Fahami tugas Imigresen Malaysia. Jabatan Imigresen merupakan satu organisasi yang sangat penting di dalam negara. Hargailah perjuangan dan pengorbanan pegawai Jabatan Imigresen Malaysia.

Perbezaan Imigresen dan Kastam

Imigresen bertanggungjawab menerima/menyemak permohonan daripada warganegara dalam urusan pengeluaran passport dan dokumen perjalanan, pengeluaran visa, pas dan permit kepada rakyat asing yang memasuki negara untuk tujuan melancong, melabur, berniaga, belajar dan sebagainya, membuat tugas-tugas penguatkuasaan dan tugas-tugas imigresen di pintu-pintu masuk.

Kastam pula bertanggungjawab menjalankan pemeriksaan ke atas barang-barang yang diimport / eksport, bagasi-bagasi penumpang yang keluar / masuk di pintu-pintu masuk negara, membuat imbangan daftar-daftar muatan, mengawal pergerakan barang-barang yang keluar/masuk kawasan-kawasan zon bebas, gudang pengilangan berlesen, gudang-gudang berkesan, kilang-kilang eksais, menjalankan tugas-tugas juruwang serta pungutan duti, menjalankan tugas-tugas pencegahan seperti pengintipan, serbuan, rondaan serta penggeledahan kapal/kenderaan dan membantu dalam tugas-tugas pentadbiran biasa.