Login Frog VLE Kementerian Pendidikan Malaysia KPM

login-frog-vle

Frog VLE atau Virtual Learning Environment yang dipilih bagi projek 1BestariNet. Frog mempunyai fungsi sebagai komuniti atau kumpulan besar. Persekitaran pembelajaran maya Frog atau VLE ialah satu sistem pembelajaran berdasarkan jaringan yang mempunyai pembelajaran dunia sebenar dengan mengintegrasikan konsep pendidikan konvensional dengan kaedah maya.

Login Frog VLE

P&P Pengajaran dan Pembelajaran Maya VLE FROG

VLE FROG ini merupakan antara aplikasi teknologi kedalam sistem pendidikan negara kita yang terbaru. Ianya telah digunakan di seluruh sekolah di seluruh negara. VLE Frog adalah singkatan daripada istilah Virtual Learning Environment iaitu pembelajaran secara maya yang dibangunkan oleh pihak KPM dengan kerjasama YES.

login frog vle

VLE Frog adalah satu sistem pembelajaran berasaskan web yang menyerupai dunia pembelajaran sebenar dengan mengintegrasikan konsep pendidikan konvensional dengan kaedah maya.

Melalui sistem VLE Frog ini,pendidikan tidak lagi terbatas dalam bilik darjah sahaja sebaliknya boleh dilakukan di mana jua, pada bila-bila masa. Sistem ini membenarkan pelajar dan guru untuk menghasilkan dan mengakses sebuah tapak pembelajaran secara dalam talian.

Ia membolehkan mereka memperoleh hampir semua maklumat di internet seperti video, gambar, sumber pendidikan dan membinanya menjadi sebuah laman yang menarik tanpa memerlukan sebarang kepakaran teknikal.

Melalui VLE-Frog, guru boleh menjalankan pentaksiran atas talian iaitu dengan membina soalan di laman tersebut dan memuat naik kepada pelajar. Pelajar akan mengakses dan memuat turun soalan, nota atau latihan yang diberikan guru.

Sistem ini merupakan satu alternatif lain dengan tujuan pengintegrasian teknologi dapat dimaksimakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

VLE Frog juga menggunakan platform Google Cloud yang membolehkan pengguna mengakses pelbagai aplikasi Google seperti Google Email, Google Drive dan sebagainya.Pada masa yang sama,platform itu juga menawarkan bahan pengajaran berkualiti secara percuma seperti Khan Academy, Ted Education, National Georgaphic dan British Council selain apa yang disediakan oleh KPM.

Ini akan memberi kelebihan kepada para guru untuk mencari bahan-bahan pengajaran yang sesuai dengan minat dan kemampuan pelajar mereka.Pada masa sama, guru-guru juga boleh menghasilkan bahan pengajaran sendiri dan berkongsi bersama guru lain di sekolah atau di seluruh negara.

Cara Asas Menggunakan 1Bestarinet VLE Frog

Baiklah bagi memudahkan anda untuk belajar cara menggunakan sistem ini, berikan adalah video tutorial yang ringkas mengenai cara penggunaan bagi admin dan guru. Semoga bermanfaat.

Frog VLE Mampu Meningkatkan P&P Pengajaran dan Pembelajaran?

Di bawah projek 1BestariNet, sekolah-sekolah akan dilengkapkan dengan penyelesaian bersepadu yang membolehkan pengajaran, pembelajaran, kolaborasi dan pentadbiran dijalankan melalui Frog VLE, yang boleh diakses di sekolah atau di mana juga, dengan adanya sambungan Internet.

frog vle

  • Guru

Frog adalah ringkas, mudah digunakan dan direka untuk membawa dunia pengajaran ke satu tahap baru. Beri tugasan dan ikuti kerja-kerja dan markah pelajar, hasilkan sumber pengajaran, beri maklum balas kepada pelajar dan gunakan forum untuk menggalakkan pelajar berbincang dan berkongsi pandangan. Rancanglah masa anda dengan lebih baik dengan menggunakan kalendar, yang membolehkan anda melihat, membuat, menyertai atau memasukkan acara.

  • Murid

Maksimumkan masa dan mulalah merancang dengan kalendar, buatlah kerja dan ikuti perkembangan markah pada setiap masa, di mana jua, peribadikan laman utama anda, muat naik dan simpan fail-fail di dalam Frog, dan berkomunikasi atau kongsikanlah idea-idea anda dengan rakan sekelas atau guru melalui forum.

  • Ibubapa

Ikuti perkembangan acara sekolah, laporan PIBG dan notis sekolah dengan menggunakan kalendar dan papan notis sekolah, temui semua butiran perhubungan yang anda perlukan di halaman Contact School dan muat turun borang kebenaran dan dokumen-dokumen penting lain mengikut keselesaan anda.

Kemampuan Sebenar Frog Vle Secara Teori Cukup Hebat dan Besar

Di Malaysia, pembelajaran maya bagi murid sekolah rendah adalah satu konsep pembelajaran yang baru tetapi di negara lain contohnya seperti di United Kingdom, Ireland, Amerika Syarikat, Hong Kong dan Singapura ia sudah lama bertapak dan diamalkan. Menurut Rheingold, persekitaran pembelajaran maya adalah berasaskan internet yang dibina untuk menghubungkan ahli-ahli komuniti dan membolehkan mereka berbincang dan bekerjasama dalam melakukan tugasan atau projek.

Semua ahli komuniti yang terlibat dalam persekitaran pembelajaran maya perlu ada komputer dan boleh mengakses secara talian dari mana-mana tempat. Ahli komuniti boleh terlibat secara aktif seperti bertukar-tukar pandangan mengenai perkembangan pada masa hadapan, berkongsi pandangan dalam perlaksanaan polisi tertentu atau berbincang tentang perkembangan tugasan mereka.

Frog VLE atau Virtual Learning Environment adalah satu kaedah penyelesaian bersepadu yang membolehkan pengajaran, pembelajaran, kolaborasi dan pengurusan pentadbiran yang boleh diakses di sekolah, atau di mana-mana sahaja melalui capaian Internet. Ia juga boleh dikatakan sebagai School Community Environment disebabkan ibu bapa boleh mengakses apa jua hal-hal berkaitan pendidikan di sekolah.

Frog VLE merupakan satu projek Transformasi sistem pendidikan yang telah dilaksanakan oleh KPM di bawah Projek 1BestariNet mulai tahun 2011. Di dalam projek ini, sekolah-sekolah dilengkapi dengan penyelesaian bersepadu mengenai urusan pentadbiran sekolah, kaedah maya pengajaran dan pembelajaran dan maklumat-maklumat terkini persekolahan murid-murid menerusi capaian Internet.

Persekitaran Pembelajaran Maya ( Frog VLE) bagaikan sebuah bilik darjah online dan ruang sosial di sekolah dan juga sebagai adalah sistem pembelajaran berteras laman web yang menyerupai pendidikan dunia realiti dengan menyatukan konsep maya dalam pendidikan konvensional. Ia mempunyai kalendar, laman sembang atau ruang forum (social network), ruang kerja (shared workspace) dan ruang penilaian (online assessment).

Sebagai contoh, guru-guru boleh mengajar, menjalankan ujian dan menyemak kerja sekolah secara maya manakala pelajar boleh menghantar kerja sekolah dan melihat markah melalui Frog VLE. Ibu bapa boleh berinteraksi dengan guru-guru, dan pihak sekolah boleh mengemas kini kalendar aktiviti sekolah dan memaparkan notis melalui Internet. Frog VLE boleh diakses pada bila-bila masa, di mana saja adanya capaian Internet.

Seterusnya Rheingold menyatakan bahawa dalam persekitaran pembelajaran maya mestilah memberikan peluang yang banyak kepada setiap ahli komuniti, untuk mengakses bahan-bahan perbengkelan dan maklumat yang berkaitan dengan tajuk yang diberikan. Dokumen-dokumen seperti bahan persembahan, artikel dan juga senarai tambahan sumber yang boleh diperolehi secara on-line dari laman-laman web lain harus disertakan.

Pembelajaran maya seharusnya berlaku seperti pembelajaran biasa, di mana berlaku komunikasi dua hala di antara guru dengan murid dan di antara murid dengan murid yang lain. Namun yang membezakan ialah mereka tidak bertemu secara bersemuka tetapi bertemu di ruang maya. Seterusnya, di dalam pembelajaran maya juga ada proses pemantauan dan penilaian.

Pembelajaran seharusnya tidak berlaku hanya sehala sahaja iaitu pengajar memberikan bahan-bahan pengajaran dan pelajar menerima serta meluahkan semula melalui peperiksaan. Pembelajaran maya seharusnya lebih berfokuskan pelajar, di mana pelajar secara aktif menyelesaikan segala permasalahan yang diberikan melalui penerokaan, perbincangan dan berfikir pada tahap tinggi.

Namun adakah semua yang diharapkan dan dirancang berjalan lancar? Adakah semua matlamat dan harapan pelaksanaan Frog VLE ini mampu dicapai?

Cabaran & Kesukaran Memenuhi Matlamat Frog VLE disekolah & Strategi Mengatasinya

Sudah semestinya ada pelbagai cabaran yang wujud dalam setiap pelaksanaan dasar baru atau lama. Ianya berlaku kerana pertembungan antara “perancangan” dan “dunia nyata” dimana semasa merancang mungkin pihak yang membina sesuatu modul itu tidak dapat mengenalpasti dunia nyata yang bakal dihadapi.

Contoh mudahnya ialah di dalam kertas, tempoh untuk murid login dan memasuki dashboard dan seterusnya melakukan aktiviti-aktiviti pembelajaran yang dibina atau disediakan oleh guru adalah sangat tersusun. Namun di dalam dunia nyata iaitu di dalam kelas, banyak isu timbul seperti masalah rangkaian internet lambat atau terputus, murid lupa kata laluan, murid tak ingat langkah-langkah untuk login dan sebagainya. Isu seperti inilah yang mungkin ramai pihak perancang terlepas pandang.

Jadi, bagaimana sebenarnya cara untuk mengatasi atau setidak-tidaknya mengurangkan masalah yang dihadapi ini?

Strategi Meningkatkan Tahap Penggunaan FROG VLE di Sekolah Anda

Perkongsian ini bukanlah untuk memberikan jalan pintas kepada pihak sekolah supaya dashboard Frog VLE mereka menjadi antara tahap penggunaan Frog VLE paling tinggi di daerah atau negeri masing-masing. Tetapi ianya lebih kepada kami ingin membantu pihak sekolah agar lebih kreatif mencari penyelesaian masalah untuk sesuatu dasar dan arahan dari pihak atasan. Jadi apa caranya?

1.Menyediakan Latihan Dalam Perkhidmatan Khas Frog VLE
Pastikan pihak sekolah menyediakan Latihan Dalam Perkhidmatan di peringkat sekolah mengenai FROG VLE. Ianya penting untuk membuka mata kepada semua guru dan pentadbir lain tentang kepentingannya. Disini, guru yang kurang mahir boleh belajar cara gunakan VLE ini dan tidak lagi memberikan alasan “saya tidak pandai” kepada pihak sekolah. Ini bermaksud semua orang sudah pandai cuma membezakan ialah sama ada mereka mahu atau tidak sahaja.
Pastikan juga setiap guru dibekalkan dengan satu tutorial lengkap bergambar cara penggunaan Frog Vle ini. Ya, cara ini jauh lebih berkesan berbanding tutorial secara lisan sahaja.
2. Mewajibkan Penggunaan Bilik Komputer dan Akses Frog VLE
Ya, bagi waktu mata pelajaran tertentu melibatkan komputer, pentadbir boleh meletakkan syarat wajib kepada para guru agar mereka menggunakan komputer untuk mengajar. Paling mudah ialah jadikan waktu tersebut sebagai latihan kepada murid untuk menulis nota. Sebagai contohnya ialah katakan sekarang mereka sedang belajar bab tumbuhan dalam subjek sains. Jadi, minta murid log masuk ke dalam sistem dan buat 1 karangan atau artikel atau post mengenai apa yang mereka sudah belajar. Murid juga perlu bebas menggunakan internet untuk mencari bahan.
Ini benar-benar membantu murid kerana mereka seronok meneroka pelbagai perkara untuk menyiapkan kerja mereka itu. Guru pula pastikan tunjuk contoh yang jelas di hadapan agar menjadi contoh kepada murid untuk mereka semua ikuti.
3. Buat Sistem Ranking dan Paparkan Kedudukan Semasa
Kaedah ini bukan kejam apa lagi mengugut, tetapi ianya lebih kepada satu motivasi. Ya, minta guru yang menyelia Frog VLE ini agar membuat 1 dashboard khas mengenai tahap penggunaan Frog VLE di antara guru di dalam sekolah. Paparkan siapa yang paling banyak menggunakan sistem ini dan siapa pula yang tersesat jalan tidak pernah guna walaupun sekali. Ini benar-benar memberikan impak kerana biasanya guru-guru akan mula terusik dan terus cuba bersaing sesama sendiri.
Jadi jangan pelik jika selepas ini bilik komputer disekolah anda akan sentiasa penuh ya. Kalau ada pentadbir yang sediakan hadiah pasti perlumbaan ini akan menjadi lebih menarik.
4. Login Sistem Frog VLE melalui Telefon dan Tablet Pemberian KPM
Ya, rasanya sudah ramai guru yang sudah menerima telefon dan tablet dari KPM bukan? Untuk pengetahuan semua guru dan pentadbir, pemberian tablet dan telefon itu sebenarnya bukan untuk disimpan dan bukan juga untuk kita jadikan telefon “games” anak-anak kita. Sebaliknya ianya sangat membantu dalam meningkatkan kadar penggunaan Frog Vle di peringkat sekolah.
Di dalam tablet ini sebenarnya ada aplikasi-aplikasi yang dihubungkan secara terus dengan akaun sistem ini. Ya, jadi kenapa tidak segala urusan sekolah seperti whatsapp, pengumuman dan apa sahaja urusan dibuat melalui telefon tersebut?
Jadi, itu sahaja perkongsian dari pihak admin. Diharap ianya dapat membantu sekolah-sekolah anda dalam meningkatkan penggunaan Frog Vle ini disekolah.

Penutup

Setiap yang dibuat dan dirancang oleh Kementerian Pelajaran Malaysia KPM pastinya ada sebab yang tersendiri. Perancangan yang dibuat pula bukanlah bernilai ratusan ringgit, tetapi satu dana yang besar telah diperuntukkan dan telah digunakan. Semuanya adalah untuk meningkatkan tahap pendidikan negara. Oleh sebab itu, marilah kita semua guru bersama-sama menjayakan sistem Frog Vle ini di peringkat sekolah agar ianya dapat membuktikan kita bukan lemah dan sentiasa peka dengan perkembangan pendidikan semasa.