Login e-Rehat Untuk Tempahan Rumah Rehat

Login e-Rehat Untuk Tempahan Rumah Rehat

e-Rehat ialah sebuah sistem yang dibangunkan bagi kegunaan warga kerja MARA membuat penempahan rumah rehat secara online. Selain itu, ia juga membantu pengurusan tempahan bagi semua pentadbir rumah rehat di Pejabat MARA Negeri/Daerah (PMN/PMD) di bawah seliaan Bahagian Aset dan Perolehan (BAP). Inovasi ini telah dibangunkan bermula pada bulan April 2014 hingga dilaksanakan sepenuhnya pada 7 November 2014.

LOGIN e-Rehat

Pengenalan dan Sejarah MARA

Majlis Amanah Rakyat (MARA), sebuah agensi Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, ditubuhkan pada 1 Mac 1966 di bawah Akta Parlimen sebagai sebuah badan berkanun hasil daripada resolusi Kongres Ekonomi Bumiputera pertama pada tahun sebelumnya.

Adalah menjadi kewajipan Majlis bagi memajukan,menggalakkan,memudahkan serta menjalankan pembangunan ekonomi dan kemasyarakatan dalam persekutuan dan khususnya dalam kawasan-kawasan luar bandar.

Objektif dan Strategi

 1. Objektif
 • Membangunkan usahawan berjaya dan inovatif
 • Melahirkan modal insan global dan berintegriti
 • Menyumbang kepada pemilikan ekuiti
 • Memudahkan sistem penyampaian

2. Startegi

 • Mendaya Modal Insan
 • Memantapkan Pemilikan Ekuiti Dalam Sektor Korporat
 • Memperkukuhkan Pemilikan Aset Bukan Kewangan
 • Meperhebatkan Keusahawanan & Perniagaan
 • Memantapkan Ekosistem Penyampaian Perkhidmatan

Puisi Penubuhan MARA

Majlis Amanah Rakyat

Sebuah nama keramat Lahir dari percikan amarah suatu bangsa Yang mundur sosio-ekonominya Masih menadah tangan menjadi peminta Di tanah airnya yang hampir sepuluh tahun merdeka. Bermula di zaman penjajah dikenal dengan RIDA – Lembaga Kemajuan Kampung Dan Perusahaan Suatu bayangan tipis cara Inggeris melonggarkan Kritik tajam rakyat terhadap dasar penjajahan.

RIDA yang berdetik pada tahun 1953 Ketika bara nasionalisma marak menyala Tidak mampu menampung ghairah rakyat merdeka Suara Bumiputera yang semakin keras bergema Kemunduran dan kemiskinan yang ketara. Tahun seribu sembilan ratus enam puluh lima Kongres Ekonomi Bumiputera Yang Pertama Merumuskan segala duka nestapa bangsa Bahawa kita memiliki telaga Mengapa masih memegang talinya Sedang orang mencapai timba Maka segala gaung amarah dileburkan Menjadi sumpah amanah suatu wawasan

Pada detik 1966 yang menentukan RIDA pun dikerandakan dalam sejarah Untuk sebuah nama baru yang keramat Majlis Amanah Rakyat Kini 25 tahun telah berdetik MARA mencapai kedewasaan usia Mungkinkah bakal tiba Kongres Ekonomi Bumiputera Penyelarasan jalur wawasan dua ribuan Menilai kembali keberkesanan AMARAH dan Amanah Rakyat yang dipahatkan.

USMAN AWANG NOVEMBER 1991

Manual Pengguna dan Peraturan

Dibawah ini akan diterangkan bagaimana mahu menggunakan sistem e-Rehat MARA ini. Kemudahan tempahan secara online ini sangat membantu kerana lebih mesra pengguna. Kita dapat membuat tempahan pada bila masa sahaja dan dimana sahaja kita berada. Selain itu, pengguna perlu tahu apakah peraturan-peraturan yang perlu diikuti. Peraturan-peraturan tertentu telah ditetapkan oleh pihak MARA.

Manual Pengguna e-Rehat

1. Skrin Halaman Utama

2. Skrin daftar pengguna baru

a) Bagi pengguna baru, perlu membuat pendaftaran terlebih dahulu sebelum log masuk ke dalam sistem. Klik pada butang Daftar Pengguna.
b) Pastikan anda mengisi maklumat yang betul semasa pendaftaran bagi mengelakkan
kesulitan di masa akan datang.

 3. Skrin Log Masuk
a) Sila masukkan nombor gaji dan kata laluan yang telah anda daftar untuk log masuk

4. Skrin Utama (login)

a) Apabila log masuk, terdapat 4 Menu Utama yang boleh diakses iaitu Informasi, Tempahan, Semakan Status dan Terma & Syarat.
b) Juga terdapat butang Profile untuk pertukaran kata laluan dan butang Log Keluar untuk log keluar daripada sistem dengan selamat.
c) Klik butang Tempahan untuk mula melakukan tempahan rumah rehat MARA.

5. Skrin Tempahan (Fasa 1)

a) Di skrin tempahan, pilih Negeri & Lokasi Rumah Rehat MARA yang ingin ditempah.             b) Seterusnya pilih Tarikh Masuk & Tarikh Keluar.
c) Klik butang ‘Semak’ untuk langkah seterusnya.

6. Skrin Tempahan (Proses 2)

a) Skrin berikutnya akan memaparkan butiran lanjut sekiranya rumah rehat yang
dipilih, tersedia pada tarikh yang dipilih.
b) Sila isi no.telefon pejabat, no.telefon bimbit serta bilangan penghuni untuk rekod.
c) Sekiranya rumah tersebut tidak available, paparan ralat/error akan dipaparkan.
d) Tanda butang perakuan dan klik butang ‘Hantar’ untuk langkah seterusnya.

7. Skrin Tempahan (Proses 3)

a)Butiran berikut akan dipaparkan sekiranya permohonan anda berjaya dihantar.
b)Anda boleh terus mencetak butiran tempahan dengan menekan butang ‘Cetak’, atau mencetak kemudian di ruangan Status untuk semakan status permohonan.
c) Pemohon yang berjaya menghantar permohonan, perlu membuat pembayaran dalam masa 24 jam dari tarikh permohonan bagi membolehkan permohonan anda diluluskan oleh pentadbir.

8. Skrin Status Tempahan

a) Skrin ini adalah untuk anda menyemak status terkini permohonan yang telah dibuat & mencetak butiran permohonan dengan klik pada ID Tempahan.
b)Anda juga boleh muat naik slip pembayaran samada yang telah di-scan atau diambil
menggunakan smartphone dengan menekan butang Dokumen.

9. Cetakan Surat Tawaran

a) Apabila permohonan telah diluluskan oleh Pentadbir, sistem secara automatik akan
menjana surat tawaran melalui Sistem E-Rehat yang boleh dicetak terus oleh pemohon.
b)Anda boleh klik ID Tempahan pada permohonan yang diluluskan untuk cetakan surat tawaran.

Peraturan Menduduki Rumah Rehat MARA

 1. Penyewa dibenarkan memasak atau membawa masakan sendiri. Bahan-bahan untuk memasak adalah di atas tanggungan penyewa.
 2. Dapur/alat-alat memasak/pinggan mangkuk mestilah dibersihkan dan hendaklah disusun di tempat yang telah disediakan sebelum meninggalkan rumah rehat berkenaan.
 3. Makanan lebihan yang berbentuk bahan mentah atau yang sudah dimasak mestilah dibawa balik atau dibuang sebelum meninggalkan rumah rehat.
 4. Penyewa dilarang membawa masuk apa jua jenis minuman keras serta/atau makanan yang haram di sisi agama Islam.
 5. Penyewa dilarang merosakkan harta-harta MARA yang ada.
 6. Semua jenis perjudian adalah tidak dibenarkan.
 7. Penyewa diminta berjimat dalam menggunakan air dan elektrik.
 8. Penyewa mestilah menjaga tata susila pada setiap masa kerana kawasan ini adalah kawasan penginapan di mana ada penginap-penginap/tuan punya rumah yang lain di situ. Penyewa-penyewa yang melakukan kegiatan maksiat, jenayah serta perbuatan-perbuatan yang akan mengacau ketenteraman awam, mungkin akan dikenakan tindakan undang-undang/dan MARA tidak boleh dipertanggungjawabkan.
 9. Penyewa adalah bertanggungjawab di atas segala kerosakan ataupun kehilangan alatalat kelengkapan, perabut, alatan memasak, barangan elektrik dan lain-lain semasa menyewa. Jika terbukti penyewa yang melakukannya, bayaran kerugian akan ditetapkan mengikut harga membaiki atau mengganti dengan yang baru. Bayaran membaiki/mengganti boleh dibuat secara tunai atau potongan gaji mengikut harga barang yang sebenar. Senarai harga barang-barang akan disediakan.

Waktu Daftar Masuk dan Keluar

 1. Penyewaan bermula pada tarikh yang di tentukan dalam surat kelulusan. Waktu masuk ialah selepas jam 3.00 petang sementara waktu keluar ialah sebelum jam 12.00 tengahari.
 2. Kerjasama diminta supaya penyewa keluar tidak lewat dari masa yang ditetapkan agar penyewa baru yang akan memasuki unit tidak akan tertunggu-tunggu.
  Penyewa yang keluar melebihi waktu yang telah ditetapkan akan dikenakan penalti sebanyak RM50.00 bagi setiap 30 minit berikutnya. Potongan akan dibuat secara potongan gaji sekaligus.
 3. Penyewa boleh mendapatkan kunci dari Pengawal Pusat yang bertanggungjawab pada waktu pejabat atau dari Care-taker yang dilantik dengan mengemukakan surat kebenaran mengambil kunci.

Lokasi Rumah Rehat Mara

Terdapat beberapa negeri yang mempunyai Rumah Rehat MARA. Antaranya ialah Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Johor, Pahang, Terengganu, Kelantan dan Sabah. Dibawah diterangkan tempat mengenai Rumah Rehat MARA secara lebih jelas.

Perak

 1. Mahjung (RM 30.00/ Malam)

Lokasi / Alamat:  No.93F, Jalan Raja Shariman, 32200 Lumut, Perak.

Rumah Rehat MARA Manjung terletak berdekatan dengan bandar Lumut yang terkenal dengan produk hasil laut. Jeti Lumut juga merupakan salah satu akses utama bagi para penduduk & pelancong ke Pulau Pangkor. Unit rumah rehat Manjung adalah sebuah banglo setingkat yang mempunyai 3 Bilik tidur.

Kemudahan yang tersedia di unit tersebut :

 • Penghawa dingin (Bilik & Ruang Tamu)
 • 2 Bilik Air
 • Peti Sejuk
 • Mesin Basuh
 • Dapur
 • LCD TV & Astro
 • Seterika

2. Marina (RM 50.00 / Malam)

Lokasi / Alamat : Laguna 1, Servis Apartment, Marina Island Pangkor, Teluk Muroh, Lumut, Perak.

Rumah Rehat MARA Marina Island terletak di sebuah pulau kecil buatan manusia yang dihubungkan dengan jambatan dari jalan darat untuk ke pulau tersebut. Layari www.marinaisland.com untuk maklumat lanjut.

Terdapat 3 unit Apartment 3 Bilik yang tersedia di Rumah Rehat MARA Marina Island :         Unit 2-16
Unit 2-17
Unit 2-26

Kemudahan yang tersedia di unit tersebut :

 • Penghawa dingin (Bilik & Ruang Tamu)
 • 3 Bilik Air (Setiap bilik)
 • Peti Sejuk
 • Mesin Basuh
 • Dapur Elektrik
 • LCD TV & Astro

Selangor

 1. Petaling Jaya

Lokasi / Alamat: No.1, Jalan 12/10, Petaling Jaya, Selangor.

Rumah Rehat MARA Petaling Jaya adalah terdiri daripada sebuah banglo dua tingkat yang mempunyai 4 Bilik Tidur yang boleh disewa secara berasingan.

Bilik-bilik bagi Rumah Rehat Petaling Jaya adalah : –

 • Bilik Chengal (Bilik Utama) – RM 30.00
 • Bilik Meranti – RM 20.00
 • Bilik Jati – RM 20.00
 • Bilik Angsana – RM 20.00

2. Vista Alam

Lokasi / Alamat: Jalan Ikhtisas, Seksyen 14/1, 40000, Shah Alam, Selangor,

MARA mempunyai 3 unit rumah rehat di Bandaraya Shah Alam, Selangor. Lokasi ini terletak tidak jauh dari Pusat Bandar Kuala Lumpur iaitu sekitar 30KM ataupun mengambil masa selama 35 minit perjalanan dari ibu kota.

Unit-unit bagi Rumah Rehat Vista Alam adalah : –

 • Apartment 2 Bilik Tidur : SA1-1-12 – RM 50.00 / malam
 • Apartment 2 Bilik Tidur : SA1-1-13 – RM 50.00 / malam
 • Apartment 2 Bilik Tidur : SA1-1-13A – RM 50.00 / malam

Kuala Lumpur

 1. Le Chateau

Lokasi / Alamat: 32B-2-16, Le Chateau Kondominium, Lorong Syed Putra Kiri, Bukit Seputeh, Kuala Lumpur.

MARA mempunyai 1 unit rumah rehat di Le Chateau Condominium, Kuala Lumpur. RRM Le Chateau terletak di Lorong Syed Putra, Bukit Seputih yang mana ianya dihubungkan dengan beberapa lebuhraya seperti lebuhraya Persekutuan, NPE, SPRINT, lebuhraya Timur-Barat, SMART, lebuhraya Seremban – Kl dan lebuhraya Sg. Besi.

Antara tempat menarik yang boleh dikunjungi di sekitar RRM Le Chateau adalah pusat membeli belah Midvalley dan The Gardern dengan jarak kurang dari 4KM.

Negeri Sembilan

 1. Port Dickson

Lokasi / Alamat: Kondominium Port Dickson, Batu 5, Tanjung Tuan Resort
71000 Port Dickson, Negeri Sembilan.

MARA mempunyai 5 unit rumah rehat di Pangsapuri Tanjung Tuan Batu 5, Jalan Pantai Port Dickson, Negeri Sembilan. Ia terletak berhampiran dengan pantai dan tidak begitu jauh daripada Blue Lagoon.

Unit-unit bagi Rumah Rehat Port Dickson adalah : –

 • Angsana (Tingkat 4 – No.9) – RM 30.00
 • Bakawali (Tingkat 4 – No.10) – RM 30.00 (Unit VIP)
 • Cempaka (Tingkat 5 – No.7) – RM 30.00
 • Dahlia (Tingkat 5 – No. 8) – RM 30.00
 • Ewana (Tingkat 8 – No. 9) – RM 30.00

2. Port Dickson (Bunglow)- RM 50.00

Lokasi / Alamat: No. 1, Transit Quarters, Batu 1, Jalan Pantai, 71000 Port Dickson, Negeri Sembilan.

RRM Banglo Port Dickson Merupakan satu (1) unit rumah jenis banglo setingkat yang mempunyai 4 bilik tidur dan 2 bilik air

RRM Banglo Port Dickson terletak di Batu 1 yang mana ianya terletak 1.6 dari pekan Port Dickson dan 4.8 km dari kawasan pantai peranginan negara iaitu Pantai Saujana, Batu 4, Jalan Pantai yang menjadi tumpuan pengunjung.

Johor

 1. Johor Baharu

Lokasi / Alamat: Tingkat 9, Pangsapuri Pahlawan B, Jalan Yahya Awal, Johor Bahru, Johor.

MARA mempunyai dua (2) unit rumah rehat di Tingkat 9, Pangsapuri Pahlawan B, Jalan Yahya Awal, Johor Bahru, Johor.

Unit-unit bagi Rumah Rehat Johor Bahru adalah : –

 • Unit No. 09-07 – RM 40.00
 • Unit No. 09-09 – RM 40.00

Pahang

1. Kuantan (RM30.00)

Lokasi / Alamat: Jalan Dato Abdullah (Berhadapan Kuarters Kerajaan Jalan Teluk Sisek),
Kuantan, Pahang.

MARA mempunyai satu (1) unit rumah rehat yang terletak di Jalan Tok Sisek, Kuantan. Ianya adalah merupakan sebuah banglo setingkat yang mempunyai 3 bilik. Lokasi banglo tersebut terletak berdekatan rumah PMN Pahang.

2. Swiss Garden Resort

Lokasi / Alamat: Swiss Garden Resort Residence Kuantan, Jalan Kuantan-Kemaman, Mukim Sg. Karang, 26100 Balok, Kuantan, Pahang.

MARA mempunyai 5 unit rumah rehat di pantai peranginan Kuantan, yang terletak di Swiss Garden Resort Residence, Sungai Karang, Kuantan. Ia terletak 12KM atau sekitar 20 minit dari Bandar Kuantan. Kawasan peranginan ini adalah tarikan terbaru bandaraya Kuantan dimana ianya baru siap dibina dan dibuka pada awal tahun 2015. Lokasi ini juga terletak tidak jauh dari pentai peranginan popular Cherating iaitu hanya sekitar 30KM atau 30 minit pemanduan dari Swiss Garden Resort Residence.

Unit-unit bagi Rumah Rehat Swiss Garden Resort Residence adalah : –

 • Apartment 2 Bilik Tidur : S2-1-16 – RM 50.00 / malam
 • Apartment 2 Bilik Tidur : S2-1-17 – RM 50.00 / malam
 • Apartment 2 Bilik Tidur : S2-2-16 – RM 50.00 / malam (Unit VIP)
 • Apartment 2 Bilik Tidur : S2-2-17 – RM 50.00 / malam
 • Apartment Studio : S2-10-23 – RM 30.00 / malam

3. Cameron Highland (RM 50.00)

Lokasi / Alamat: Copthorne Hotel, Lot PT 2129, Mukim Ulu Telom, Brinchang, 39100, Cameron Highlands, Pahang.

MARA mempunyai 2 unit rumah rehat di Tanah Tinggi Cameron Highland, yang terletak di Copthorne Hotel. Ia terletak berhampiran dengan tempat-tempat menarik di sekitar Cameron Highland seperti Cactus Valley, Flower Garder, Butterfly Farm, Strawberry Farm, Tomato Farm dan berhampiran dengan pusat beli belah KEA FARM.

Unit-unit bagi Rumah Rehat Cameron Highland adalah : –

 • No.441, Blok M5, Parcel 101
 • No.442, Blok M5, Parcel 102

Terengganu

 1. Kuala Terengganu

Lokasi / Alamat: Arked Rumah Pangsa MARA, Jalan Sultan Zainal Abidin, 20000 Kuala Terengganu.

MARA mempunyai 5 unit rumah rehat di Kompleks MARA Kuala Terengganu yang terletak di Jalan Pantai, Kuala Terengganu. Ianya adalah merupakan Rumah Pangsa 4 tingkat yang mempunyai 2 bilik tidur. Lokasi banglo tersebut terletak berdekatan rumah PMN Terengganu.

Unit-unit bagi Rumah Rehat Kuala Terengganu adalah : –

 • C-5 ( Tingkat 2) – RM 25.00
 • C-6 ( Tingkat 2) – RM 25.00
 • D-1 ( Tingkat 3) – RM 25.00
 • E-5 ( Tingkat 4) – RM 25.00
 • E-6 ( Tingkat 4) – RM 25.00

2.  Pulau Perhentian (RM30.00)

Lokasi / Alamat: Lot T2-2, Tingkat 2, Plaza Pulau Perhentian, Besut, Terengganu.

MARA mempunyai 1 unit rumah rehat di Pulau Perhentian yang terletak di Pulau Perhentian Kecil. Ianya adalah merupakan sebuah Apartment 1 bilik berbentuk studio.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi pentadbir Rumah Rehat MARA Pulau Perhentian :-

Pejabat MARA Daerah Besut,
No.127, Tingkat Atas, Bangunan MARA,
Jalan Besar, 22000 Jerteh, Terengganu.

Kelantan

Lokasi / Alamat: Apartment Intan Plaza, Lot PT 163, Seksyen 9, Jalan Che Su, Kota Bharu, Kelantan

MARA mempunyai 6 unit rumah rehat yang terletak di tengah-tengah bandaraya Kota Bharu, Kelantan. Ianya adalah merupakan unit Apartment/Kondo yang mempunyai 3 bilik tidur dan dua bilik air.

Unit-unit bagi Rumah Rehat Kota Bharu adalah : –

 • RV-10C – RM 50.00
 • RV-12B – RM 50.00
 • RV-12C – RM 50.00
 • TV-12B – RM 50.00
 • TV-12C – RM 50.00
 • RV-15C (Unit VIP) – RM 50.00

Sabah

1. Kota Kinabalu

Lokasi / Alamat: Unit B10-08, 10th Floor, Block B, Marina Court (Phase 2A), Jalan Centre Point, 88000 Kota Kinabalu, Sabah.

MARA mempunyai 1 unit rumah rehat yang terletak di tengah-tengah bandaraya Kota Kinabalu, Sabah. Ianya adalah merupakan unit Kondominium yang mempunyai 3 bilik tidur dan dua bilik air.

Unit-unit bagi Rumah Rehat Kota Kinabalu adalah : –

B10-08 – RM 50.00

Montaj 50 Tahun Mara

Ikuti video ini bagi melihat sendiri jasa dan sumbangan MARA kepada penduduk Bumiputera terutamanya dalam bidang perniagaan. MARA juga membantu pelajar bumiputera dalam memberi pinjaman untuk melanjutkan pelajaran.

Kesimpulan

Ternyata MARA sangat membantu golongan bumiputera. Banyak sumbangan yang telah diberikan kepada rakyat bumiputera. Salah satunya Rumah Rehat MARA yang menawarkan harga mampu milik. Jangan lupa untuk menggunakan e-rehat bagi menempah Rumah Rehat MARA.