Login e-Baki Pinjaman MARA

Login-pinjaman-e-baki-mara

e-Baki MARA  ialah sistem yang disediakan kepada pelajar MARA untuk mengetahui baki pinjaman yang telah dipinjam oleh mereka. Selain itu, Kemudahan ini juga membolehkan pengguna menyemak baki Biasiswa & Pinjaman Pelajaran, Pinjaman Komputer, Pendahuluan Pinjaman Pelajaran MARA serta penyata bagi tahun semasa melalui halaman MARA.

LOGIN ebaki MARA

Kenali Pinjaman MARA

MARA menyediakan kemudahan Pinjaman Pelajaran berbentuk pinjaman boleh ubah kepada pelajar Bumiputera yang melanjutkan pengajian bermula dari peringkat Persediaan Ijazah Pertama hingga ke peringkat Ijazah Tertinggi (PhD) di dalam dan luar negara, tertakluk kepada tawaran program yang diiklankan oleh MARA dari semasa ke semasa.

Program-Program di MARA

1. Program Pelajar Cemerlang Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

1.1 Ia meliputi Program Persediaan Ijazah Pertama di dalam dan luar negara, khusus kepada pelajar yang memperolehi kecemerlangan di peringkat SPM. Pemilihan calon dibuat berdasarkan keputusan SPM yang cemerlang serta mengikuti modul penilaian pelajar dengan jayanya.

1.2 Bidang-bidang keutamaan adalah Science, Technology, Religion, Engineering, Arts dan Mathematics (S.T.R.E.A.M)

1.3 Tempat pengajian adalah berdasarkan jenis program persediaan seperti berikut:

1.4 Pelajar-pelajar di bawah Program Pelajar Cemerlang Lepasan SPM yang telah menamatkan pengajian di peringkat (IB/A-Level/Foundation) serta memenuhi syarat kelayakan akademik yang ditetapkan, akan dihantar untuk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah pertama sama ada di dalam negara atau luar negara seperti berikut:

Permohonan untuk program ini adalah secara online yang akan dihebahkan melalui Portal Rasmi MARA (www.mara.gov.my) selepas keputusan SPM diumumkan.

2. Program Pinjaman Pelajaran (SPiP)

2.1 Program ini ditawarkan kepada pelajar-pelajar selain Program Pelajar Cemerlang Lepasan SPM. Pertimbangan pinjaman pelajaran adalah kepada pelajar yang menyambung pengajian di Institusi Pendidikan MARA (IPMa) sahaja, tertakluk kepada Sosio Economic Status (SES) keluarga seperti berikut:

2.2  IPMa yang terlibat adalah:
a) Universiti Kuala Lumpur (UniKL)
b) Universiti MARA (UniMARA)
c) Kolej Universiti Poly-Tech MARA (KUPTM)
d)German-Malaysia Institute (GMI)
e)Kolej Poly-Tech MARA (KPTM)

Syarat Am Pinjaman MARA

1. Keutamaan pinjaman diberikan kepada pelajar dari keluarga golongan luar bandar/bandar yang berpendapatan rendah (B40 & M40).
2. Pelajar dan salah seorang ibu atau bapa mesti berketurunan Melayu/Bumiputera dan warganegara Malaysia.
3. Ibu bapa atau penjaga serta pelajar tidak disenaraihitam oleh MARA.
4. Pengajian sepenuh masa sahaja.
5. Pelajar tidak menerima bantuan kewangan/tajaan daripada mana-mana agensi/badan penaja lain untuk peringkat pengajian yang sama (double sponsor).
6. Pinjaman tidak diberikan kepada pengajian di peringkat yang sama (contohnya telah ada ijazah pertama tetapi hendak sambung ijazah pertama dalam bidang lain).
7. Tidak pernah ditamatkan bantuan atau pinjaman oleh mana-mana agensi/badan penaja atas sebab tindakan disiplin yang menyalahi undang-undang negara dan tidak mempunyai rekod jenayah.
8. Bebas daripada penyakit kronik/berjangkit/penyakit yang memerlukan rawatan susulan.
9. Mendapat pelepasan/penangguhan kontrak perkhidmatan atau bayaran balik pinjaman daripada agensi/badan penaja lain (kecuali MARA) untuk pengajian sebelum ini (bagi yang berkaitan sahaja).
10. Had umur pemohon mengikut peringkat pengajian:

Kelebihan Pinjaman MARA

Konsep MARA, para pelajar akan ditanggung setiap bulan. Ini semestinya amat menyenangkan para pelajar untuk merancang perbelanjaan. Duit untuk yuran pembelajaran, akan ditolak oleh MARA sendiri.(urusan pihak kolej).

Bagi PTPTN pula, pelajar akan diberi pinjaman mereka setiap 1 semester. Ini sangat membahayakan kerana apabila terdapat banyak duit pelajar akan menggunakan duit dengan boros. Akhir semester selalu akan berlaku kehabisan duit. Oleh yang demikian, pelajar perlu bijak dalam merancang kewangan dan bukan belanja duit sesuka hati.

Antara kelebihan pinjaman MARA yang lain ialah:

  • Kalau diploma duit sara hidup RM630 dan ijazah RM730.
  • MARA memberi duit komputer riba RM2000 . Laptop amat penting untuk pelajar.MARA
  • Kasi duit alatan.
  • MARA Kasi duit projek setiap tahun RM100.
  • MARA tiada caj tersembunyi. Pinjam RM40K, bayar juga RM40K.
  • MARA beri diskaun kalau pelajar dapat pointer atas 3.0
  • MARA terus upgrade pinjaman pelajar kalau dapat CGPA 3.5 ke atas

Dengan kelebihan yang ada ini pelajar dapat merancang kewangan dengan baik. Belajar pun tidak akan tertekan.

Cara Membuat Semakan dan Cara Memohon Pengurangan Bayar Balik

Cara Membuat Semakan

Sebelum anda membuat semakan, anda perlu pastikan anda sudah mendaftar sebagai pengguna laman web. Cara mendaftar, anda hanya perlu klik kepada Pengguna Baru. Anda hanya perlu memasukkan nombor kad pengenalan baru atau lama.

Setelah anda mendaftar, anda boleh memasuki portal ebaki MARA ini. Masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan. Kemudahan ini hanyalah kepada pengguna yang mempunyai kemudahan MARA sahaja.

Cara Membuat Rayuan

Untuk memohon pengurangan bayaran balik ni tak susah pun, korang boleh login ke website e-conversion MARA http://apps.mara.gov.my/conversiononline/. Lepas korang klik link ni, page kat bawah akan keluar. Isikan I/C dan nombor akaun MARA korang. Nombor akaun MARA korang boleh check dekat E-Baki MARA. Lepas login isikan maklumat dan upload dokumen yang diminta dan klik hantar.

Selepas tekan butang hantar, download borang permohonan. Borang ini perluu dihantar bersama-sama dengan Transkrip dan Skrol yang disahkan ke pejabat MARA. borang juga boleh dipos. .

Bentuk borang permohonan yang di download.

Anda boleh bertanya mengenai status rayuan selepas 30 hari permohonan dengan menghubungi pejabat MARA.

MARA Umum Diskaun 50% Kepada Peminjam Gagal Pengajian

Majlis Amanah Rakyat (Mara) mengumumkan diskaun 50 peratus kepada peminjam Pinjaman Pelajaran Mara yang gagal pengajian bagi meringankan beban hutang mereka. Menurut Pengerusi Mara, Tan Sri Annuar Musa, pemberian diskaun ini diberikan kepada mereka yang membuat bayaran balik secara sekali gus daripada baki pinjaman semasa mereka.

“Kepada peminjam yang gagal menamatkan pengajian dan terpaksa menanggung beban hutang dengan Mara, saya umumkan diskaun 50 peratus kepada mereka,” katanya dalam satu sidang media di Parlimen, di sini, hari ini.

Sementara itu, pihak Mara sekali lagi bersetuju memberi tambahan diskaun sebanyak 20 peratus kepada peminjam Pinjaman Pelajaran Mara yang mendapat tajaan pada tahun 2010 dan sebelumnya yang lulus pengajian tetapi tidak mendapat kemudahan Pengurangan Bayaran Balik.

Sebelum ini, pada 25 Mac lalu, Mara mengumumkan diskaun 50 peratus kepada kategori ini, sekali gus membabitkan diskaun 70 peratus diberi kepada mereka.Selain daripada itu, tambahan diskaun 20 peratus diberi kepada peminjam Pinjaman Pelajaran Mara yang layak mendapat kemudahan Pengurangan Bayaran Balik termasuk yang telah memperolehi Pengurangan Bayaran Balik.

Permohonan boleh dibuat secara atas talian di portal Mara sehingga 31 Disember 2016. Setakat ini, peminjam yang membuat Pinjaman Pelajaran Mara adalah seramai 171,000 orang, iaitu sama ada masih meneruskan pengajian atau sudah tamat. Astro Awani.

Soalan lazim Pinjaman MARA

1. Bolehkah membuat pinjaman MARA untuk pengajian di peringkat sijil, diploma dan ijazah sarjana muda di luar negara?

Tidak boleh. Pinjaman luar negara hanya diberikan kepada pelajar lepasan Ijazah Pertama untuk melanjutkan pengajian ke peringkat sarjana (masters), profesional dan doktor falsafah sahaja. Pelajar perlu mendapatkan tawaran daripada universiti / institusi pengajian yang diiktiraf oleh kerajaan / MQA dan universiti terkemuka luar negara terlebih dahulu sebelum mengemukakan permohonan. Pinjaman adalah untuk pengajian secara Kerja Kursus (by Coursework) dan Penyelidikan (by Research). Pelajar yang layak akan ditawarkan pinjaman meliputi yuran pengajian, elaun sara hidup, elaun buku, elaun perkakas, elaun kertas projek dan elaun tesis.

2. Adakah MARA menawarkan biasiswa kepada pelajar cemerlang?  

Ya, iaitu di bawah SPiP Program Khas. Program ini khusus untuk pelajar-pelajar mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM tahun sebelumnya. Antara program Persediaan yang diitawarkan adalah ADFP, A-Level, International Baccalaureate (IB), Australia Matriculation (AUSMAT) dan lain-lain. Pemilihan pelajar disaring berdasarkan kepada kecemerlangan akademik serta ujian psikometrik dan temuduga. Jika memenuhi syarat kelayakan akademik minimum yang ditetapkan boleh memohon melalui iklan yang akan diumumkan di dalam akhbar-akhbar tempatan dan melalui portal rasmi MARA. Pelajar perlu mengikuti Program Persediaan yang akan dijalankan di dalam negara serta mencapai keputusan akademik cemerlang sebelum dihantar melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi di luar negara.

3. Bolehkah membuat penangguhan balik pinjaman MARA?  

Penangguhan bayaran balik hanya diberikan kepada pelajar yang sedang mengikuti pengajian ke peringkat lebih tinggi secara sepenuh masa sahaja. Permohonan penangguhan boleh dibuat dengan cara menulis surat dan mengemukakan bersama surat pengesahan belajar dari institusi pengajian yang sedang diikuti yang mempunyai maklumat berikut :

  • Nama Kursus yang sedang diikuti
  • Tarikh mula pengajian
  • Tarikh dijangka tamat pengajian

4. Bolehkah Pinjaman MARA ditukar status daripada pinjaman kepada biasiswa?  

Tidak, tetapi akan mendapat jumlah pengurangan balik berdasarkan CGPA yang diperolehi. Pelajar hanya perlu memohon pengurangan balik pinjaman sahaja dibawah skim e-conversion. Baca syarat pengurangan balik MARA dan e-panduan pengurangan balik pinjaman. Tempoh setahun diberikan kepada peminjam untuk membuat permohonan balik pinjaman selepas tamat pengajian. Jika gagal berbuat demikian, peminjam wajib membayar 100% pinjaman yang telah dipinjam.

5. Bagaimana dengan pembayaran balik pinjaman pendahuluan?

Pelajar yang mendapat Pinjaman Pelajaran MARA (Yuran Pengajian & Elaun Sara Hidup), bayaran balik pendahuluan ini akan dibuat melalui potongan Elaun Sara Hidup (ESH) sebanyak RM600.00 dari bayaran ESH yang pertama (ESH dibayar sekaligus untuk enam bulan pertama) serta RM100 sebulan bermula semester kedua dan seterusnya sehingga bayaran balik pendahuluan ini selesai sepenuhnya

Bagi pelajar yang mendapat tajaan daripada badan penaja lain, bayaran balik adalah tertakluk kepada persetujuan rasmi daripada badan penaja tersebut

Bagi Pelajar yang mendapat Pinjaman Pelajaran MARA (Yuran Pengajian sahaja) serta pelajar yang tidak mendapat tajaan MARA atau mana-mana badan penaja lain, bayaran balik akan dibuat melalui ansuran bulanan sebanyak RM100.00 sebulan. Jadual bayaran balik akan dikeluarkan kepada Pelajar selepas satu (1) tahun tamat tajaan/pengajian berdasarkan kepada baki pinjaman pendahuluan. Walau bagaimanapun, ia tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan serta peraturan yang berkuatkuasa pada ketika itu.

Sekiranya Pelajar mendapat tajaan MARA dan telah ditamatkan tajaan kerana gagal dalam peperiksaan, maka Pelajar adalah bertanggungjawab untuk membuat bayaran balik Pinjaman tersebut dalam tempoh satu (1) tahun selepas tarikh penamatan tajaan

Cara Pembayaran Pinjaman MARA Secara Online

Ikuti video di atas untuk melihat cara pembayaran online boleh dibuat. Jadi anda tidak perlu untuk bersusah payah untuk pergi ke Pejabat MARA bagi membayar hutang. Bayaran secara online sangat mudah dan cepat.

Kesimpulan

Dengan adanya kemudahan ebaki pinjaman MARA, diharapkan peminjam dapat mengetahui jumlah pinjaman untuk merancang pembayaran balik. Jangan sampai anda dikenakan tindakan undang-undang. Ini kerana anda boleh diisytiharkan muflis sekiranya peminjam pinjaman pelajaran Mara gagal menjelaskan pinjaman.