Login APDM eKehadiran Aplikasi Pangkalan Data Murid

APLIKASI PANGKALAN DATA MURID

APDM Aplikasi Pangkalan Data Murid ialah satu lagi sistem yang boleh dikatakan anjakan paradigma oleh Kementerian Pendidikan Malaysia yang dilihat sangat berjaya dan berguna kepada sistem pendidikan negara.

Login APDM

Muat Turun : Surat Pekeliling Ikhtisas Bilangan 1 Tahun 2019 – PANDUAN PENGURUSAN REKOD SISTEM KEHADIRAN MURID DI SEKOLAH KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

Login APDM Aplikasi Pangkalan Data Murid Menggunakan SSO KPM

Seperti yang kita tahu, Single-sign On (SSO) dari Kementerian Pendidikan Malaysia KPM ialah bertujuan untuk memudahkan guru menguruskan login ke website atau aplikasi yang sangat kritikal sekarang. Antaranya ialah seperti Modul Pengurusan Murid iaitu APDM yang boleh menggunakan SSO untuk login.

SSO ini berfungsi sebagai login dan password tunggal yang boleh mengakses ke pelbagai website lain seperti APDM, SAPS, eOperasi dan sebagainya. Ianya sangat membantu kerana biasanya setiap login ke website tersebut disetkan berlainan password dan login.

Cuba bayangkan jika ada 10 website, maka guru perlu menghafal atau menulis semua 10 login dan password yang berlainan ini. Tidakkah ianya sangat menyusahkan. Malah kes seperti lupa password dan login adalah perkara biasa. Walaupun nampak remeh, tetapi ianya boleh menyebabkan proses pengisian data atau sesuatu urusan yang ingin dibuat itu mengalami masalah dan tertangguh.

Menggunakan Login SSO sahaja, guru hanya perlu ingat 1 login itu sahaja. Ianya sangat mudah dan segala masalah lupa password dan login dapat diselesaikan. Ya, hanya ingat 1 login dan password kemudian guru boleh mengakses website-website utama pengurusan sekolah tersebut.

Usaha dari pihak KPM dalam mewujudkan kaedah SSO ini menunjukkan betapa caknanya KPM dan betapa pentingnya laman web APDM ini. Ya, hal ini kerana Aplikasi Pangkalan Data Murid ini pelru diakses hampir setiap hari untuk pelbagai urusan sekolah.

Video Tutorial Penggunaan APDM Untuk Guru

1. Mengimport data APDM/SMM masuk SPS (melalui template csv)

Video tutorial menunjukkan tatacara mengimport fail csv yang disediakan melalui data APDM/SMM masuk ke Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) dan seterusnya menempatkan pelajar di dalam kelas mereka secara manual.

2. Panduan Import Maklumat Murid APDM ke dalam VLE

Hardcopy kredit kepada Telegram @GuruICTChannel

3. Kemaskini Data Murid Tahun 2 hingga Tahun 6

Penggunaan APDM dalam Sistem Pendidikan Malaysia

Aplikasi Pangkalan Data Murid ini sebenarnya secara meluas digunakan setiap hari di sekolah untuk mencatatkan kehadiran murid ke sekolah melalui eKehadiran. eKehadiran ini boleh diakses oleh bahagian Pejabat Pendidikan Daerah (PPD), Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan seterusnya peringkat tertinggi KPM sendiri.

Ini sangat hebat kerana setiap hari, semua bahagian PPD, JPN dan KPM dapat mengakses data kehadiran murid di mana-mana sekolah di seluruh Malaysia. Dalam bahasa mudahnya ini bermaksud jika seorang murid yang berada pada mana-mana kelas tidak kira di sekolah menengah atau rendah, sekolahnya pula boleh terletak di mana-mana negeri dan kehadirannya itu diketahui hinggakan peringkat KPM.

Namun begitu, APDM bukanlah sekadar mencatatkan kehadiran murid melalui eKehadiran sahaja tetapi juga memainkan peranan yang lebih besar. Peranan tersebut ialah sebagai tempat penyimpanan data murid sama ada data peribadi, akademik dan bukan akademik. Semuanya boleh kita akses, lihat, edit dan cetak melalui Aplikasi Pangkalan Data Murid. Hebat bukan?

Antaranya seperti nama penuh murid, umur, alamat, nama bapa, pekerjaan bapa, persatuan, unit uniform, sukan, dan bermacam lagi. Ianya benar-benar memudahkan kerja guru kerana semua data ini biasanya akan ada masa diperlukan secara segera maka guru hanya perlu login ke sistem dan tekan cetak sahaja.

Namun, bahagian yang pahitnya tetap ada iaitu setiap guru kelas perlu memasukkan data murid ini kedalam sistem. Ya, guru kelas perlu menyalin info yang ditulis di dalam borang yang diedarkan kepada murid setiap awal tahun. Segala perubahan atau data baru yang diperoleh perlu diupdate. Itu mungkin sedikit memenatkan cikgu dan pada masa yang sama mungkin ramai tidak tahu walaupun kehadiran murid telah dicatatkan di dalam eKehadiran tetapi buku kedatangan tetap perlu disiapkan. Kerja 2 kali untuk benda yang sama?

Antara Teknologi dan Tradisi yang Mana Lebih Penting

Seperti diulas sebelum ini, APDM memang satu aplikasi yang hebat terutama dengan data-data murid yang dikumpulkan boleh diakses dengan mudah oleh pihak sekolah, PPD, JPN dan KPM. Namun eKehadiran di dalam sistem ini dilihat sedikit bermasalah. Kenapa ianya dikatakan bermasalah?

Masalah ini ialah masalah antara cara lama dan cara baru, masalah teknologi dan tradisi, masalah di antara eKehadiran dengan Buku Kedatangan.

Cuba kita bayangkan, setiap hari guru perlu mencatatkan kehadiran murid di dalam buku kedatangan. Selepas itu, untuk perkara yang sama guru perlu sekali lagi menanda kehadiran murid ini di dalam Ekehadiran.

Jika isu ini diketengahkan mungkin akan ada pertikaian berlaku dimana ada guru yang katakan kehadiran di dalam bilik darjah wajib dilakukan manakala eKehadiran pula diisi oleh kerani. Namun sebenarnya ramai tidak tahu ada sahaja eKehadiran ini yang memang diisi oleh guru kelas sendiri. Jangan terkejut jika isu ini timbul, nanti akan ada suara-suara sumbang dari pihak tertentu sama ada PPD, JPN atau KPM menyatakan atas arahan siapa guru perlu buat kerja 2 kali. Nanti akan ada isu tunding menunding jari. Ya, tunggu sahaja.

Pelbagai Kemudahan Aplikasi Bagi Aplikasi Pangkalan Data Murid

Bagi guru, rasanya ramai sudah tahu bahawa wujudnya pelbagai aplikasi di google play yang membolehkan guru-guru mengakses eKehadiran di dalam sistem APDM dengan mudah. Malah, ada pandangan dari guru yang menyatakan aplikasi android ini jauh lebih mudah digunakan untuk mencatatkan kehadiran murid berbanding mengisi kehadiran di dalam buku dan eKehadiran di dalam komputer.

Oleh sebab itu, guru sepatutnya berjalan seiring dengan teknologi kehadapan untuk mengetahui teknik dan cara yang akan dapat memudahkan kerja. Banyak aplikasi eKehadiran APDM yang ada di dalam google play dan guru hanya perlu install sahaja aplikasi ini di dalam telefon android masing-masing.

ekehadiran apdm

Diatas ini iaah satu contoh aplikasi kehadiran murid yang sangat sesuai dan bagus digunakan guru untuk mencatat kehadiran murid.

Ibubapa Perlu Tahu Kewujudan Sistem Aplikasi Pangkalan Data Murid

Sebagai ibubapa yang cakna kepada pendidikan anak-anak kita mestilah mengikuti rapat perkembangan dunia pendidikan negara kita. Saat ini rasanya masih terlalu ramai ibubapa yang lupa perkara ini. Cuba kita tanya ibubapa secara rawak mengenai kewujudan aplikasi APDM ini, mungkin ramai yang tidak tahu akan kewujudan aplikasi hebat ini.

Kenapa perlunya kesedaran ini dalam diri ibubapa? Sebenarnya ianya sangat perlu. Ini kerana kadang-kadang ibubapa mempersoalkan kenapa mereka perlu mengisi borang makluamt murid yang sama setiap tahun, memberikan data-data terbaru mengenai keluarga dan sebagainya. Malah bukan setarat mempersoalkan tetapi mungkin ada yang marah.

Sebenarnya ibubapa tidak sedar atau tidak tahu bahawa data-data ini perlu sentiasa diperbaharui. Oleh sebab itu, guru kelas perlu sentiasa setiap masa mengubah data murid yang ada kepada data yang baru. Contohnya jika murid bertukar alamat, ibubapa bertukar nombor telefon, kes ibubapa bercerai dan sebagainya.

Jika ibubapa yang hanya perlu mengisi 1 borang sudah terasa penat dan marah, cuba bayang betapa gigih dan sabarnya guru-guru yang perlu mengisi 30 borang? Bermakna seperti guru-guru menanggung tekanan 30 kali ganda lebih dari ibubapa. Jadi kenapa perlu ibubapa bising? Sudah semestinya kerana mereka kurang cakna tentang keadaan pendidikan Malaysia atau mungkin mereka tidak diberikan penerangan mengenainya.

Akhir kata, sama-samalah kita berharap agar kewujudan sistem Aplikasi Pangkalan Data Murid ini benar-benar dapat memudahkan ramai pihak. Semoga ianya banyak memberi manfaat kepada semua.